Kategoriarkiv: Nyheter

Efteranslutning av fastigheter

Föreningen har nu (den 25/10) stängt möjligheten att visa sitt intresse för efteranslutning. De anmälda fastigheterna kommer så snart som möjligt att få en offert att ta ställning till. Anslutning kommer ske så snart som möjligt efter att offerten är godkänd och betald.

Vi räknar med att efter semestern 2019 öppna för nya intresseanmälningar inom hela vårt upptagningsområde. När detta sker kommer vi att gå ut med ny information. Så håll utkik på hemsidan och/eller Facebook till sommaren.

Mvh
Styrelsen

Efteranslutning av nya fastigheter

Viktigt meddelande från styrelsen


Efteranslutning till fibernätet.

Styrelsen har mottagit ett antal intresseanmälningar, oftast via e-post. De intresserade ombeds nu fylla i ett web-formulär r kostnadsfri offert, web-formuläret är också ett sätt att säkerställa att vi inte missat någon. I samband med detta ger vi nu övriga som tidigare valt att inte ansluta sig en andra chans.

Arbetet med efteransluta fastigheter är en komplicerad process som innefattar projektering, schaktning, blåsning, svetsningar m.m. Vidare skall allt dokumenteras i diverse system och kartor. 

Detta sammantaget gör att det kommer att dröja innan vi kommer tillbaka till samma område igen, hur lång tid det dröjer är omöjligt att säga, men räkna med kanske minst ett år. Vi vill därför ta tillfället i akt att be alla att hjälpa till att sprida denna information till grannar och bekanta inom vårt verksamhetsområde som inte anslutit sig och därför kanske inte bevakar vår hemsida eller nås av denna information.

Kostnaden för efteranslutning blir från 29312 kronor, tillkommer gör ev. tomtgrävning och fördyrande åtgärder såsom fräsning i berg, extra skyddsslang m.m. Under vissa omständigheter kan även kostnad för ledningsrätt tillkomma. Detta gör att vi inte kan sätta kostnaden här utan måste återkomma med offert i varje enskilt fall. Föreningen förbehåller sig rätten att ta kreditupplysning om bindande avtal upprättas.

 

Med vänlig hälsning,
Styrelsen

INFORMATION

Styrelsen i Skepplanda Fiberförening arbetar på ideell bas. De flesta av oss har ett normalt arbete på dagarna. Arbetet med fiberföreningen tar mycket tid från andra fritidsaktiviteter.

Ett bekymmer vi har just nu är att ett stort antal medlemmar inte har betalat sina avgifter. En del av dessa ringer eller mailar till oss i styrelsen och även till vår administratör och är väldigt otrevliga efter att ha fått betalningspåminnelse.

Det är mycket otrevligt att bli bemött av arga medlemmar, med ibland okvädingsord, för att vi begär att de skall betala sina avgifter i tid. Avgifterna är i demokratisk ordning beslutade på årsstämma och måste naturligtvis betalas av samtliga medlemmar innan förfallodagen.

Vi vädjar till er alla att betala era avgifter till föreningen i rätt tid.

Styrelsen

ANSKAFFNING AV TV-BOX FÖR FLERA TV-MOTTAGARE I HUSHÅLLET

I den utrustning som Telia tillhandahåller för de i Skepplanda Fiberförening, som valt Telia gruppavtal, ingår bland annat TV-box för en (1) TV-mottagare.

Styrelsen har haft förhandling med Telia för att få bra pris på inköp av utrustning för flera TV-boxar. Tyvärr har vi inte lyckats få bättre erbjudande än vad Telia ger till alla kunder.
Vi rekommenderar de som behöver fler TV-boxar att köpa direkt från Telia. Det kan man göra i en Teliaaffär, via telia.se på nätet eller ringa Telia på telefonnummer 90200.
Viktigt att tänka på är att varje extra TV-box behöver en unik kod (5 koder ingår i gruppavtalet). Används samma kod på flera TV-boxar loggar dem ut varandra och endast en kan titta på TV åt gången. Koder beställer man hos Telia via 90200 eller via  Telias hemsida (länk). Tjänsten kallas tvillingabonnemang.

 

Hälsningar
Styrelsen för Skepplanda Fiberförening.

Utdelningstillfälle nr 3 av Teliapaket

Entreprenaden i alla områden kommer bli klara inom närmaste veckorna. Vi har nu utdelningstillfälle nr 3 (slutgiltiga) och nu är ALLA VÄLKOMNA som har valt Teliapaketet.

OBS! Vi är fortfarande under testfas så delar av abonnemanget kommer inte fungera som det kommer göra senare när vi väl godkänt nätet. Alla som har valt Telia gruppavtalet kan kunna göra en föraktivering av abonnemanget via telia.se/aktivera, eller via telefon 90 200. Vi återkommer med datum när nätet är godkänt senare.

Hur paketet ser ut och exempel på en installation ser ni här (länk)

Här har Telia en bra guide hur man kan placera sin utrustning mm för att få bäst täckningen hemma. (länk till Wifi guiden)

De som valt Öppen fiber (Zmarket.se) omfattas självklart inte av denna utlämning då de får erforderliga boxar av vilket slag det må vara från den tjänsteleverantör de väljer och får hantera detta själva. Dock gäller samma information om driftsättning även er.
Ni som valt vilande fiber eller inte lyckades fylla i abonnemangsformuläret i oktober behöver inte heller besöka bygdegården. Ni kommer under januari kunna välja vilken typ av abonnemang precis som dem andra gjorde i oktober. Mer information om detta kommer senare.

Notera att extra TV-boxar inte hanteras i detta utlämnande, det var bara en intresseanmälan för dessa som gjordes i webb-formuläret. Extra TV-box kan köpas via Telias webshop eller i butik.

Ta med till utdelningen/att tänka på:
Har en färdig fiberinstallation
Gilltig legitimation på den som skrev på abonnemangsavtalet! (vi går på namn & personnummer i den pdf-fil som ni skrev ut och skickade in) Kommer du som ombud ta då även med legitimationen för den som skrev på avtalet!
Komma ihåg FASTIGHETSBETECKNINGEN! (Det är stommen i våra register)
• Ev något att bära dessa tre lådor + instruktionsmaterial

När och var:

18 Januari kl 18:00-21:00 i Skepplanda Bygdegård

Varmt välkomna
Styrelsen och alla områdesansvariga
www.skepplandafiber.se

PS. För att underlätta för dem som sköter utdelningen (läs minimera städningen) kommer alla som besöker oss få bära blåa skoskydd. Ds

Testning av nätet!

Under Julhelgen har vi börjat driftsätta nätet!

 

Många, men inte samtliga fastigheter kan ha tillgång till (endast) internet, men just nu kan hastigheten variera kraftigt då vår anslutning mot bakomliggande nät inte har full kapacitet ännu.
Notera det inte finns någon garanti att det kommer att fungerar hela tiden tills vi är färdiga med alla steg, som även inkluderar UPS (batteri backup), dokumentation, fullständigt koppling till Gbg, service avtal, m.m.

När styrelsen har fått överlämning av Zitius (vår kommunikationsoperatör) så kommer vi också överlämna till Telia (tjänsteleverantör) och andra tjänsteleverantörer. Inte förrän då kommer de föraktiverade valen att aktiveras av Telia så fort det går. Just nu kan vi inte garantera att det går att använda TV-box eller annat i abonnemanget. Telia kan inte heller ge support under testperioden.

Vi återkommer med nya datum på vår webbsidan www.skepplandafiber.se när det är aktuellt.
Tills dess kan alla som har valt Telia gruppavtalet göra en föraktivering av abonnemanget via telia.se/aktivera, eller via telefon 90 200.

Har du valt annan tjänsteleverantör än Telia så testa även om föraktivering hos denne är möjligt via zmarket.se.
God fortsättning på julen önskar Styrelsen

Senaste nytt från styrelsen

Delbesiktning av nätet

I fredags (15e december) hade vi delbesiktning av delar i nätet. Delbesiktningen fick godkänt på de delar som är klara, med vissa få anmärkningar. Detta är glädjande! Dock har det framgått att vissa medlemmar har åtgärder som kvarstår hos sig som inte är lösta.

Saknad av CPE (mediaomvandlaren inne)

Jio Eltjänst och Lindhs Elteknik kommer att hjälpa Blacklink att montera innedosa (CPE) för dom i område 1-14 som vi får tag i. Vi har bokat ett gäng imorgon redan. Därför kommer det ske rörelse i områdena av bilar som har deras logga på. Var vänlig och hjälp alla våra entreprenörer utföra sitt arbete på rätt sätt så vi blir klara inom kort.
Blacklink kommer och börjar montera igen vecka 1 utan extra hjälp.

Montering av utedosa

Vi har tyvärr sett att vissa installationer har skruvar dragit av och fibern + skyddsbleck inte är stadigt förankrade mot fasaden hela vägen. Var vänlig och titta till just din installation ute och om du har något som inte är ordentligt förankrat ta en bild och skicka in till oss på mail: mikael.holmqvist@skepplandafiber.se

Teliapaket

Det var många som kom och hämtade paket under onsdag och torsdagen förra veckan. Dock har vi en del paket kvar att dela ut. Utdelningstillfälle nr 3 kommer ske under vecka 2 eller 3 då gäller det samtliga områden! Exakt tid och plats meddelandes senare.

Tändning av nätet

Vi arbetar febrilt med att få igång nätet innan nyåret. Trots godkänd besiktning återstår det arbete innan vi kan tända upp nätet. Vi återkommer med exakt datum när det är aktuellt. Vi kommer även då informera om hur ni alla går tillväga för att säga upp ev befintliga avtal och få igång gruppavtalet eller öppen fiber (beställa från zmarket.se)

Juliga hälsningar
Styrelsen

UTDELNING AV TELIAPAKET

Till alla som valt gruppavtalet med Telia

Det börjar så smått dra ihop sig för driftsättning av nätet.
Föreningen har nu fått routrar, tvboxar, fjärrkontroller samt instruktionsmaterial till de som valt gruppavtalet med Telia. Vi är över 600 som valt detta gruppavtal så för att underlätta hanteringen av utdelning har vi just nu bokat in två datum där ni medlemmar kan hämta ut ert paket. Hur paketet ser ut och exempel på en installation ser ni här (länk)


Vi kan enbart lämna ut utrustning till er som valt Teliapaketet och har en färdig fiberinstallation, det vill säga en anslutningslåda på väggen och en fiber från denna till en mediaomvandlare på insidan, detta är ett krav från Telia som äger router och TV-box.

Vi har arbetat hårt med att få klart hela vårat nät. Vi har alltså inte lyckats köra hela nätet samtidigt av flertalet anledningar vilket vi verkligen beklagar. Vi kan INTE ge exakt datum på när vi driftsätter nätet just nu utan ni får hålla utkik på hemsidan och Facebook. Vår målsättning är att:
• område 1-14 minus Röserna kommer igång före nyåret
• resten under januari (dvs Röserna, Fors Övre samt hela Skönningared).

De som valt Öppen fiber (Zmarket.se) omfattas självklart inte av denna utlämning då de får erforderliga boxar av vilket slag det må vara från den tjänsteleverantör de väljer och får hantera detta själva. Dock gäller samma information om driftsättning även er.
Ni som valt vilande fiber eller inte lyckades fylla i abonnemangsformuläret i oktober behöver inte heller besöka bygdegården. Ni kommer under januari kunna välja vilken typ av abonnemang precis som dem andra gjorde i oktober. Mer information om detta kommer senare.

Bor du i Röserna, Fors Övre samt hela Skönningared hänvisar vi er till ett eget utdelningstillfälle i januari. Vi återkommer med datum och plats senare. Vi ber er alltså att INTE komma nu eftersom det kommer bli tillräckligt långa köer med dem som bor i områdena 1-14.

Notera att extra TV-boxar inte hanteras i detta utlämnande, det var bara en intresseanmälan för dessa som gjordes i webb-formuläret, vi återkommer om dessa. Vi har prioriterat få igång systemet i första hand.

Ta med till utdelningen/att tänka på:
Bo i område 1-14
Har en färdig fiberinstallation
Gilltig legitimation på den som skrev på abonnemangsavtalet! (vi går på namn & personnummer i den pdf-fil som ni skrev ut och skickade in) Kommer du som ombud ta då även med legitimationen för den som skrev på avtalet!
Komma ihåg FASTIGHETSBETECKNINGEN! (Det är stommen i våra register)
Tålamod om alla kommer på en gång!
• Ev något att bära dessa tre lådor + instruktionsmaterial

OBS! Nej du kommer inte kunna koppla upp dig när du kommer hem! Vi återkommer med exakt datum när vi kan driftsätta nätet. (se ovan)

Dem två tillfällena är:

13 December kl 18:00-21:00 i Skepplanda Bygdegård
14 December kl 18:00-21:00 i Hålanda Bygdegård

Varmt välkomna
Styrelsen och alla områdesansvariga
www.skepplandafiber.se

PS. För att underlätta för dem som sköter utdelningen (läs minimera städningen) kommer alla som besöker oss få bära blåa skoskydd. Ds

Teliapaket och Öppen fiber

Information från styrelsen
Vi har nu skickat beställningen på det antal Telia-paket som valts i webbformuläret till Telia. En överväldigande majoritet valde detta, vi gör också bedömningen att det är mycket prisvärt! Det som händer nu är att routrar och TV-boxar kommer att levereras till föreningen, Vi återkommer med detaljer om när och hur dessa kommer att lämnas ut.

Vi har fått många frågor från medlemmar som valt Öppen Fiber (Z-market) men vill ändra sig. Som svar på detta kan vi meddela att vi så snart vi kan kommer att lägga upp ett formulär och instruktioner för efteranslutningar till Telia-paketet. Vi vill då förtydliga att ni då inte bör binda upp er på långa avtal på Z-market, detta kan då resultera i att ni måste vänta ut dessa eller betala dubbelt tills de löper ut.
Styrelsen