Kabelinstallation

Koppling mellan utedosa och mediaomvandlaren
Varje fastighetsägare behöver se till att fiberpatchkabeln är framme i bägge ändarna, alltså vid utedosan (dosan på vägg på utsidan) och CPE:n (mediaomvandlaren) inne i huset. Fiberpatchkabeln får inte hänga lös i huset utan måste läggas i någon form av kanalisation, typ 20 mm VP rör eller kabelkanal, eftersom den är känslig och som inte tål att böjas för hårt. Därför rekommenderar föreningen att så kort fiberpatchkabel som möjligt används mellan uteboxen och CPE:n.


Bild 1. Utedosa och CPE (mediaomvandlaren)

Bild 2. Exempel på kabelkanal

Installation av CPE

Vår kommunikationsoperatör Zitius underleverantör kommer att kontakta alla fastighetsägare i projekt FAS3 för att boka tid för montering av mediaomvandlaren. Vid detta tillfälle måste alltså någon vara hemma. Observera att det måste finnas ett 230V eluttag i dess närhet.
De kommer även att koppla in fiberpatchkabeln i utedosan, vilket kräver behörighet och får inte göras av fastighetsägaren.

Fastighetsägarens åtagande

Fiberpatchkabeln skall gå mellan utedosan och CPE:n. Fiberpatchkabeln är en fiberkabel som är mycket ömtålig. Det är bra om CPE:n är nära det borrade hålet på insidan för att hålla nere längden på fiberpatchkabeln.
CPE:n måste ha tillgång till ström! Det är nödvändigt för att kunna slutföra installationen.

Rekommenderad lösning

Bild 3: Rekommenderad installation

Från CPE:n dras en vanlig datapatchkabel (vanlig kopparkabel Cat6 nätverkskabel), till routern. Datapatchkabel kan man köpa i varierande längder hos t.ex. Clas Ohlson eller Kjell & Co.
Från CPE övertar husägaren ansvaret för kabeldragning till eventuell router, dator, skrivare och TV.

Föreningen rekommenderar att en Cat6 kabel dras fram till eventuella TV-box/boxar. Detta då Telia ibland går ut med prova på kampanjer t.ex. fler kanaler gratis under 3 månader. Detta fungerar endast om TV-boxen är ansluten till routern.
Väljer medlemmen öppen fiber ansluts eventuell egen TV-box till CPE direkt tillsammans med annan utrustning motsvarande de tjänster man beställt.
Den av föreningen ägda routern (den på bilden) ingår endast om gruppavtalet väljs.

Bild 4: Cat6 kabel (nätverkskabel)

 

Hämta fiberpatchkablar nu!

Varje områdesansvarige har en uppsättning av fiberpatchkablar. Alla medlemmar måste ta kontakt med sin områdesansvarige och hämta ut en fiberpatchkabel omgående! Detta för att Blacklink Networks har för avsikt att börja montera CPE:n med start V.41. Dem börjar i område 1 och går neråt under några veckors tid. Lite bråttom alltså, fastighetsägaren måste vara färdig med fiberpatchkabeln när dom kommer.

Längd på fiberpatchkabeln?

För att kunna koppla ihop fibern i utedosan behövs det ca 20 cm fiberpatchkabel inne i själva dosan. Detta gäller för att oavsett hur du har löst just din installation.
Exempel:

  • Dom som har utedosan och inneboxen (CPE:n) mittemot varandra skall ha en 1 meters fiberpatchkabel. Blacklink Networks gör hela installationen . Denna lösning rekommenderar föreningen!
  • Har du funderingar så fråga din områdesansvarige som gärna guidar dig rätt.

Fiberpatchkablar finns i följande längder:

1 meter
2 meter
3 meter
5 meter
7 meter
10 meter
15 meter
(längre längder beställs hos områdesansvarige, och medlem stå för kostnaden av den fiberpatchkabeln)

Bild 5: Fiberpatchkabel

Vad måste jag göra? 1 – Borrat hål i fasaden men ej gått uteboxen monterad än
  1. För ut fiberpatchkabeln så rätt längd finns på utsidan. Skydda den uthängande delen från fukt mm med ha den delen i en plastpåse.
  2. Se till att fiberpatchkabeln på insidan går i 20 mm VP-rör eller kabelkanal hela vägen till där CPE:n kommer monteras.
  3. Se till att det finns ström för CPE:n när dem kommer och installerar den.

Bild 6. Fiberpatchkabel på utsidan innan uteboxen är monterad. 20cm fiberpatchkabel behövs inne i utedosan och väderskyddad.

Vad måste jag göra? 2 – Redan fått utedosan monterad
  1. Dom som har hålet borrat igenom baksidan av utedosan och in i huset får absolut inte öppna dosan på utsidan, utan får hänga fiberpatchkabeln vid hålet på insidan huset. Blacklink Networks tar hand om den och stoppar ut den i dosan. Att tänka på här är att det inte hänger för mycket fiberpatchkabel inne. Kom ihåg att utedosan behöver 20 cm.
  2. Se till att fiberpatchkabeln på insidan går i 20mm VP-rör eller kabelkanal hela vägen till där CPE:n kommer monteras.
  3. Se till att det finns ström för CPE:n när dem kommer och installerar den.
Dra fiberpatch i långt VP rör

Dom som har dragit ett långt VP rör, typ under i torpagrund, så är det viktigt att dom är försiktiga när dom drar in kabeln i röret. Man måste vara två stycken så att man är säker på att går lätt i röret och får inte rycka och dra i fiberpatchkabeln för då går den sönder.

Comments are closed.